RESERVA ARA
skip to Main Content

Saps què és un hotel d’insectes? Els insectes són vitals per a la nostra vegetació. Juguen un paper molt important en els ecosistemes naturals, però també als nostres horts i conreus. Mentre uns són pol·linitzadors, altres ajuden a prevenir possibles plagues. D’aquí sorgeix la idea d’estimular la seva presència a través de l’hotel d’insectes. Un refugi que reprodueix el seu hàbitat natural i els ofereix protecció, sobretot durant els períodes d’hivernació o un lloc on establir-hi el niu. 

 

Com fer un hotel d’insectes

D’hotel d’insectes n’hi ha de molts tipus. Cada insecte té unes necessitats diferents de refugi, d’alimentació i de condicions per a viure. Per això, el disseny i materials que s’utilitzen són diferents segons l’animalet què es vol atreure. Generalment es construeixen amb els materials què ofereix la natura, com troncs, pinyes, branques, escorça, palla, canyes, … També se’n poden fer d’aptes per a diferents insectes, o fins i tot per a altres animals com rèptils o amfibis.

A Casa Albets en tenim dos. Construïts amb la intenció d’augmentar la biodiversitat i la quantitat de fauna auxiliar del nostre hort ecològic. Un acull marietes, les quals ajudaran a controlar el pugó, qui sovint aprofita la debilitat de les plantes per alimentar-se de la seva saba, aportant-li encara més debilitat. En conseqüència, s’atura el creixement i floració. I l’altre hotel d’insectes està pensat per donar refugi a abelles solitàries. Les abelles són molt bones pol·linitzadores i també depredadores d’algunes plagues, sobretot d’erugues. 

Per la construcció de l’hotel d’insectes per a les marietes, s’ha utilitzat fusta no tractada i branquetes seques de diferents mides i tipus d’arbre. En primer lloc s’ha construït la caixa exterior, per posar-hi a l’interior, tota una estructura de branques, disposades sense cap ordre. L’entrada s’ha tapat amb petits llistons de fusta, deixant lleugeres obertures.

D’altra banda, l’hotel d’insectes per a abelles solitàries, també compta amb una estructura de fusta, similar a una caixa, construïda amb fusta no tractada. Per cobrir-la i mantenir l’estructura al recer de la pluja, s’ha posat una teulada de llauna. A l’interior s’han incorporat dues peces de fusta amb forats i tot un conjunt de canyes. L’ús de totxanes amb forats també acostuma a utilitzar-se per atreure a abelles i vespes solitàries. 

 

Ubicació i estratègies per potenciar la presència d’insectes

La ubicació d’aquestes estructures és molt important. És imprescindible trobar un lloc arrecerat del vent i protegit de la pluja, que sigui assolellat però no insolat excessivament. També és essencial evitar el contacte directe amb la terra, per evitar la humitat. Una alçada correcta seria entre 30 centímetres i 2 metres. 

Per potenciar la presència d’insectes és ben important que l’hotel d’insectes es trobi a prop de plantes i flors, ja que seran la font i entorn d’alimentació. Sobretot de plantes natives i plantes diverses que facin flor en diferents mesos de l’any. Pot ser útil deixar florir alguna de les hortalisses; les flors de cols, pastanagues o porros són ben apreciades per les espècies pol·linitzadores. Tenir a prop un estanyol o abeurador per a ocells, un marge de pedra en sec, piles de pedres, llenya, branquillons, fulles, tiges seques de plantes grans o palla també ajudarà. Deixar un espai de terra nua, també pot convertir-se en un espai de nidificació, doncs hi ha algunes espècies d’abelles solitàries i borinots que hi acostumen a trobar les condicions que necessiten.

Des de Casa Albets, com a hotel ecològic i vegà, ens agrada fomentar el respecte per la natura i una bona convivència amb aquesta. Per això, cadascuna de les nostres accions, per petites que siguin, estan pensades per contribuir de la forma més amable possible amb el nostre entorn. D’aquesta manera, l’hotel d’insectes s’ha construït amb la voluntat de fomentar la biodiversitat del nostre hort i poder-vos oferir des del nostre restaurant la millor cuina saludable.

Hotel D’insectes
Back To Top
Abrir chat
💬 ¿Necesitas ayuda?
¿Tienes alguna duda que podamos aclarar?