RESERVA ARA
skip to Main Content

Coneixes la Vall d’Ora? Es troba al peu dels impressionants cingles de Busa, dins del terme municipal de Navès. La presència del riu Aigua d’Ora, afluent del Cardener, fa que aquesta àmplia vall gaudeixi de paisatges de gran bellesa on natura i patrimoni s’uneixen per oferir-nos un indret d’imprescindible visita a la comarca del Solsonès. Els seus habitants dispersos en masies, han sabut mantenir intacta la imatge natural de la vall i l’esperit d’autosuficiència. Et descobrim alguns dels seus secrets:

 

Monestir romànic de Sant Pere de Graudescales

Actualment del Monestir de Sant Pere de Graudescales, sols se’n conserva l’església, una construcció romànica que va construir-se entre els segles XI i XII. D’estil romànic llombard, amb una sola nau de planta de creu llatina, aquesta i el transsepte són coberts amb voltes de canó de mig punt. Destaca l’obertura d’una finestra en forma de creu en un dels murs de l’església. Sembla que va existir una construcció anterior, però l’edifici actual coincideix amb el moment en què es van refer les dependències auxiliars. Amb el pas dels anys, el monestir caigué en desús i a poc a poc s’anà degradant. És per això que, a mitjans del segle XX es va restaurar. Posteriorment va ser declarada bé cultural d’interès nacional.

 

Guifré el Pilós i la Vall d’Ora

La història del comte Guifré el Pelós, ens explica que va ser ferit de mort en aquesta vall. En record d’aquest fet, l’Ajuntament de Navès li va dedicar un petit monument, situat a peu de camí, davant de l’església de Sant Lleïr. Consta d’una gran pedra tosca vertical amb una placa de bronze. En aquesta hi figura una mà que dibuixa amb els dits quatre barres de sang. Simbolisme que recorda la llegenda de la mort del comte de Barcelona, Girona, Osona, Besalú, Cerdanya, Conflent i Urgell Guifré el Pilós (840-897) en combat amb Llop Ibn Mohamad, senyor musulmà de Lleida. La llegenda diu que el rei franc Carles II el Calb el visità i mullà els dits en sang a la ferida, estampant-los a l’escut daurat de Guifré. Així sorgia l’escut dels comtes de Barcelona, després adoptat com a senyera de Catalunya. Guifré el Pilós fou enterrat al monestir de Ripoll, que ell mateix havia fundat. 

 

Ecomuseu de la Vall d’Ora

A la Vall d’Ora podràs conèixer tota una forma de viure diferent amb la visita a l’Ecomuseu de la Vall d’Ora. Un espai format per l’antiga escola de la Vall, l’Estudi, ca l’Ambròs i cal Guirre, espais connectats entre si per mitjà del camí del rec, d’uns 500 m de recorregut. A pocs metres, també s’hi troba un petit i molt ben conservat pont romànic. A l’Ecomuseu descobriràs com era la vida a les masies al segle XIX i quins treballs s’hi realitzaven, ja que conserva tot un conjunt d’estris i eines que fan honor als antics oficis de la vall, des del de barber a la producció de farina, el treball a la serradora o també a la ferreria. S’hi fan visites guiades d’una durada de 2 hores. 

 

T’agradaria visitar la Vall d’Ora? Des de Casa Albets podràs descobrir els seus increïbles paratges, la seva història i monuments. Mentre gaudeixes de la natura i tot el que aquesta ens regala. A més a més, des del nostre petit hotel rural de 9 habitacions, també podràs conèixer la Vall de Lord. Dos indrets singulars que ens recorden la sort de ser un hotel a la natura

 

Vall D’ora
Back To Top
Abrir chat
💬 ¿Necesitas ayuda?
¿Tienes alguna duda que podamos aclarar?