RESERVA ARA
skip to Main Content

Fa uns mesos iniciavem un interessant projecte, la construcció del nostre hort ecològic. Un espai creat amb la intenció de produir les nostres pròpies fruites i hortalisses, seguint en tot moment els nostres valors. Una manera de nodrir el nostre rebost, per oferir-vos les millors vegetals acabades de collir. Per fer-ho possible, seguim acurades tècniques que afavoreixen el creixement de les nostres patates, albergínies, tomàquets, … mentre afavorim la biodiversitat de l’hort i del seu entorn. T’ho expliquem tot seguit:

 

Cuidar la terra

Cuidar la terra és vital per a que aquesta pugui alimentar les plantes què hi creixen. A sota, a aquella part que no veiem, existeixen milions d’organismes vius que són els que permeten que les plantes es puguin alimentar i créixer fortes i sanes. Per tant, és molt important treballar amb cura aquesta part, on s’hi formaran les diferents arrels. La nostra intervenció és important, però, sobretot, són els processos naturals els que han de tenir protagonisme. 

Una de les tècniques que utilitzem és la de l’encoixinat amb palla. D’aquesta manera ajudem a frenar, almenys parcialment, l’aparició d’adventícies i protegim la terra de l’impacte de la pluja intensa i del sol. Així s’evita l’erosió i el compactat, mantenint una temperatura més regular i retenint la humitat. I, en conseqüència, la terra no necesita ser regada amb tanta freqüència. D’altra banda, la descomposició progressiva de la palla, constitueix una aportació regular de matèria orgànica i afavoreix un sòl viu i ple de microorganismes. 

Junt a la palla, la terra també es nodreix amb compost, elaborat per nosaltres mateixos. Posar compost farà que any rere any augmenti la quantitat d’humus i, per tant, que cada cop tinguem una terra més viva i fèrtil. El compost és el resultat de la descomposició i fermentació de la matèria orgànica que mitjançant aquests processos es transforma en una terra fosca, capaç de contenir gran quantitat d’aliment a disposició de les plantes.

Pel que fa a les eines utilitzades, val a dir que es treballa amb petites eines manuals, no sorolloses i poc agressives. En moments puntuals es combinen amb eines una mica més grans, com la fanga (per afluixar la terra, remoure-la i oxigenar-la). D’aquesta manera no es destrueix l’estructura del sòl .

 

Planificar, sembrar i fomentar la biodiversitat

A l’hora de planificar els cultius des d’una perspectiva ecològica, és essencial fixar-se en els mecanismes de la natura. Les associacions vegetals, és a dir, la diversitat d’espècies en un mateix espai que siguin compatibles afavoreix un correcte funcionament de l’ecosistema de manera autosuficient. Aprofitant aquesta bona relació, aquests darrers mesos hem tingut, per exemple, enciams, carbassons, tomàquets i pastanagues. També és important establir un sistema de rotació de cultius, amb la finalitat de combinar plantes amb diferents necessitats nutritives i diferents fondàries d’arrels, perquè la terra estigui el màxim d’equilibrada i no es desenvolupin problemes de creixement o de plagues i malalties. 

Tenir encoixinat no canvia com sembrar o plantar. Simplement s’ha d’apartar una mica i disposar la llavor al punt què ens interessa. Pel que fa al tema del desherbat, ens basem en l’observació i el coneixement. Conèixer la flora silvestre (quan neix, creix, floreix, fauna que atrau, etc) ens permet convertir-la en la nostra aliada. No tota s’ha de desherbar. En un hort ecològic no només s’hi fan créixer les hortalisses destinades a la producció, sinó que es crea un espai de diversitat amb plantes de diferents tipus: les plantes hortícoles, els arbres fruiters, plantes aromàtiques, arbusts i lianes. 

En agricultura ecològica apliquem el principi de prevenció i no el de curació. Per tant, la millor manera de prevenir les plagues és procurar espais per a la fauna auxiliar, aquella que s’alimenta d’altres insectes o d’altres animals que es mengen les verdures. D’aquí la instal·lació dels hotels d’insectes, unes estructures que proporcionen refugi o lloc per fer-hi el niu. És per això que, a Casa Albets, recentment s’ha incorporat un hotel d’insectes per a marietes i un altre per a abelles solitàries. El lloc triat està envoltat de plantes i flors, ja que seran la seva font i entorn d’alimentació. A més d’estar arrecerat del vent i protegit de la pluja, situat en un punt assolellat però no insolat excessivament i construït en altura.

De l’hort a taula

Després d’un intens treball, els darrers mesos hem recollit els primers fruits del nostre hort ecològic: albergínies, pebrots, tomàquets, bròquils, cebes, porros, carabasses, escaroles, enciams, bledes, patates, síndries i maduixes. Hortalisses i fruites que formen part dels plats de la carta del nostre restaurant. Ara, però, la collita, continua, i durant els propers mesos també tindrem faves, alls, bròquils, espinacs, carxofes, ruca, fonoll, raves i alguna cosa més. Productes que es combinen amb altres del territori, entre ells els bolets, per oferir-vos plats saludables i deliciosos, com el paté de pastanaga amb oli fumat de cibulet i pa sard.

T’agradaria gaudir d’una cuina saludable, elaborada a partir dels productes què ens ofereix el nostre hort ecològic? Reserva la teva estada a Casa Albets i gaudeix del pack complet: esmorzar, dinar i sopar.

Rucula Casa Albets
Back To Top
Abrir chat
💬 ¿Necesitas ayuda?
¿Tienes alguna duda que podamos aclarar?