Els darrers esdeveniments ens han portat a quedar-nos a casa, però tots sabem que tornarem a sortir i a gaudir del fantàstic entorn que ens envolta, com el nostre Solsonès. Una terra que ofereix moltes possibilitats al turista o visitant, des de realitzar activitats a l’aire lliure o practicar esports, a descobrir joies del romànic, el gòtic o el barroc. Una comarca on la seva gent ha sabut trobar l‘equilibri amb la natura i el respecte i encís cap aquesta. Per això us la volem donar a conèixer, per tal de que quan tot torni a la normalitat, pugueu programar la vostra escapada al Solsonès. Lluny de les grans aglomeracions, però prop de tot un patrimoni fascinant.
I es que el Solsonès és…
Natura en estat pur
La comarca s’estén de nord a sud des del Prepirineu de Lleida fins a l’altiplà de la Segarra. Es caracteritza per tenir un paisatge que conjuga camps de cultiu amb grans extensions de boscos i paisatges d’alta muntanya. Està format per 15 municipis, però sols 6 nuclis de població. La resta del territori està compost per masies disseminades, una característica que li ha valgut el nom de ‘la comarca de les 1.000 masies‘.
El territori està conformat per diverses valls, com la Vall de Lord o les capçaleres de les valls del Cardener (principal afluent del Llobregat) i de la Ribera Salada (afluent del Segre). Per això, un dels forts de la comarca son les activitats a la natura: el senderisme a través de les nombroses rutes senyalitzades, bicicleta de muntanya pels recorreguts de la xarxa del Centre BTT Solsonès – Vall de Lord o l’esquí alpí a l’estació de Port del Comte.
A més a més, cal destacar les fantàstiques panoràmiques que ens ofereix la natura del Solsonès. Alguns dels punts més destacats en aquest sentit els trobem a: l’Espai Natural Protegit de les Serres d’Odèn-Port del Comte, la vall de la Ribera Salada o al conjunt de la Serra de Busa i el pantà de la Llosa del Cavall.
Una comarca d’antigues tradicions
Si una cosa caracteritza el Solsonès és el seu afany per mantenir i perpetuar les tradicions. A la comarca hi ha una important aposta per recuperar i mantenir els antics oficis, com el de baster, espardenyer, cisteller o ganiveter. Fet que també ha ajudat a promoure noves iniciatives amb nous i vells artesans, que estan desenvolupant nous productes amb les mateixes eines i tècniques tradicionals. La seva promoció i regulació tot queda sota una mateixa entitat, La Menestrala, l’Associació d’Artesans i Artesanes del Solsonès, que agrupa artesans i productors agroalimentaris i ecològics de la comarca.
A nivell turístic, amb la voluntat de donar a conèixer aquest gran valor de la comarca, s’han impulsat activitats com ‘Dels cistells als ganivets’ o ‘Com treballa un artesà?’, unes experiències guiades que apropen al visitant a conèixer de la mà dels nostres artesans com es treballa la fusta, com es fa una cistella de vímet, com es pinten els elements folklòrics de Solsona, o com s’esculpeix la pedra. Incloent una part pràctica i fent participar al turista o visitant de totes aquestes pràctiques treballant amb les seves pròpies mans.
També les fires i mercats que es celebren durant tot l’any tenen un arrel molt tradicional, sempre vinculat a l’activitat econòmica del territori. Com és la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya al mes de març, la Fira del Drap Piteu del mes de juliol, la Fira de l’Empelt de Llobera, la Fira d’ous d’euga i mercat de pagès de Sant Llorenç de Morunys a l’octubre, la Fira del Trumfo i la Sal d’Odèn del mes de novembre o la Fira del tió del Solsonés al desembre.
Cultura Popular
El Solsonès compta amb una rica cultura popular que s’ha vist traduïda en un calendari festiu que omple les agendes durant tot l’any. A tota la comarca son conegudes les festes majors, els aplecs de les diferents parròquies el dia del seu patró o les caramelles. Les caramelles es celebren el diumenge i dilluns de Pasqua i segons el municipi tenen diversa representació. A Solsona, els caramellaires, surten a cantar al carrer acompanyats dels trabucaires. Mentre que a la resta de municipis tenen lloc les conegudes caramelles de pagès, on es recorren les diferents parròquies i masies del municipi cantant i dansant els coneguts ball pla, ball del Roser, ball dels cascavells, etc.
Solsona, per exemple, és la ciutat de Catalunya amb la major col·lecció de gegants i bestiari. Bona part d’aquests elements van sorgir a l’època del barroc, de la processó que es feia per la festa de Corpus. Més endavant també s’incorporaren a la processó que es va instaurar en honor a la patrona, la Verge del Claustre. Avui dia, mentre no participen en cap festivitat es poden veure al Quarto dels Gegants.
Els més populars son els de Carnaval representats pel Gegant Boig, que té música i ballet amb la Geganta Boja, el Mocós, i la Geganteta, el Tòfol Nano, el Xut, la Draca, el Comte de l’Assaltu, l’Oriol, l’Olímpic, la Vaca, els Nans i els Gegants Bojos infantils. Però, sobretot, els que tenen una gran qualitat estètica son els de Festa Major, com el Gegant Vell i el Drac. S’ha de dir que la major part de les peces que conformen el gran grup geganter tenen un mateix segell, l’artista Manel Casserras i Boix. Una activitat que s’ha anat traslladant de generació en generació, passant per Manel Casserras i Solé i avui, a mans de les germanes Sessa i Meme Casserras Moreno, al capdavant del taller Casserras.
Patrimoni històric i artístic
Els amants del patrimoni històric i artístic teniu una cita ineludible al Solsonès i es que entre boscos, camins rurals i petits poblets s’amaguen importants testimonis arquitectònics. Un llegat que ha sobreviscut a guerres i revoltes i que s’estén per tota la comarca formulant una llista de indrets preciosos que no te’ls acabes mai.
El patrimoni barroc, per exemple, és un dels grans exponents i es que al Solsonès s’hi conserven cinc dels conjunts barrocs més importants de Catalunya. Sumant-s’hi el retaule de cambril més important del país d’aquest període, ubicat al Santuari del Miracle de Riner. Els cinc conjunts destacats son la Capella de la Mare de Déu dels Colls (Sant Llorenç de Morunys), la Capella de la Mare de Déu de la Mercè (Solsona), l’Església de Sant Pere de Matamargó (Pinós) i l’Església de Sant Pere de Madrona (Pinell).
També trobem romànic. Poblacions com Llobera i Castellar de la Ribera conserven castells que segueixen aquest estil, així com la torre cilíndrica de Vallferosa. Però l’església de Sant Esteve d’Olius i l’escultura de la Mare de Déu de Solsona, custodiada a la Catedral, són els màxims exponents artístics del romànic de la comarca. Del gòtic, també hi ha un edifici molt important, la catedral de Solsona que va estar construïda a sobre d’una església romànica durant els segles XIII-XIV.
El Modernisme també té presència a la comarca. L’hotel Sant Roc a Solsona és un bon exemple. Una obra construïda per l’arquitecte barcelonès Bernardí Martorell, qui també s’encarregà del cementiri d’Olius. D’altra banda, de patrimoni arquitectònic industrial cal destacar els antics molins que segueixen el curs del riu Cardener, com el de Ratavilla (1098), el dels Cups (1080), el de Rodamilans (1092) i el molí del Pont.
Per conèixer més a fons tot aquest patrimoni o obtenir una idea general, els diferents espais museitzats son punts molt recomanats. Entre tots ells cal destacar el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal, el Museu de l’escola rural de Castellar de la Ribera, l’Ecomuseu de la Vall d’Ora, el Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, el Pou de gel de Solsona o l’Espai Solsonès Barroc del Santuari del Miracle, al ben davant del centre geogràfic de Catalunya.
Com heu pogut llegir, la comarca del Solsonès té molts indrets per descobrir i moltes activitats per gaudir i participar. Quan tot això acabi, a Casa Albets us estarem esperant per oferir-vos la millor escapada al Solsonès, envoltats de natura i tranquil·litat, d’una cuina vegana que prima pel producte ecològic i de proximitat i de totes les comoditats que ofereix un hotel rural.