T’agrada caminar? Gaudeixes fent senderisme per la muntanya? Has intentat practicar esports com la marxa nòrdica? El Solsonès ens ofereix paisatges prepirinencs, amb grans boscos, penya-segats, rius al costat de cims com el del Pedró dels Quatre Batlles, els quals ens conviden a realitzar diverses rutes de senderisme, de diferents nivells de dificultat. Es combina l’exercici amb el turisme per una terra plena d’història, construccions de gran valor arquitectònic i sobretot típiques de la Catalunya rural de segles passats.
La major part del territori està cobert de boscs de pins, aurons, roures i oliveres centenàries, i la resta està adaptat al cultiu. Tots els carrers del casc antic ofereixen un atractiu especial: moltes porten el nom d’un sant però altres han conservat el nom de la funció que desenvolupaven.
El Solsonès ofereix la possibilitat de practicar tot tipus d’esports (senderisme, rutes BTT o a cavall, golf…). A més de les rutes de senderisme, en aquesta zona es practica un esport que en els últims anys s’ha posat molt de moda: la marxa nòrdica. És una modalitat de caminada on s’utilitzen bastons específics i la tècnica del qual s’assembla a la de l’esquí de fons nòrdic. Va néixer en els països escandinaus com a alternativa per als esquiadors, amb l’objectiu de seguir mantenint la forma física fora de la temporada de neu.
La marxa nòrdica és un esport a l’aire lliure apte per a tot el món. De fet, està recomanat per aquelles persones que realitzen amb freqüència rutes de senderisme i surten a caminar de manera habitual. Aquesta modalitat es pot realitzar des de qualsevol terreny, només és important portar la roba adequada, els bastons i adquirir una bona tècnica.
Si som principiants en aquest esport, és aconsellable començar a poc a poc, fent caminades curtes per anar agafant fons i ritme, ja que a mesura que es va guanyant en aquests aspectes, i sobretot en forma física, es pot anar incrementant la intensitat de l’activitat que permet portar bé la respiració sense fatigar-se.
La marxa nòrdica ens proporciona grans beneficis per a la salut: guanyarem en flexibilitat, coordinació, força i resistència, a més d’incrementar la despesa calòrica i enfortir tots els músculs, en especial els de l’esquena.
Quina és la millor tècnica a l’hora de fer marxa nòrdica?
Aquest esport es coneix des de fa més de 10 anys, té els seus orígens l’any 1930, a Finlàndia, i és molt practicat en països del nord d’Europa en temporada d’estiu, fruit de la necessitat d’entrenar l’esquí de fons o de muntanya en èpoques no hivernals. Per això, al llarg de tot aquest temps han sorgit diverses tècniques, la que més es coneix és l’anomenada ALFA: caminar dret, allargant els braços formant l’angle correcte amb el bastó i adequar el pas. Aquesta tècnica ajuda a perfeccionar la nostra postura corporal i el moviment de moure els bastons.
Els consells més importants a recordar quan practiquem marxa nòrdica són:
- mantenir el cos rígid amb una correcta alineació de la columna vertebral perquè això és el que et permetrà clavar bé el bastó
- mantenir els braços ben estirats en tot el trajecte d’impuls i retracció
- el bastó ha de formar un angle de 55-60 graus respecte a terra en ambdues posicions (davantera i posterior)
- el pas ha de ser de la mateixa amplitud que es marca amb el braç estès quan s’inicia l’impuls, ni més curt ni més llarg