RESERVA ARA
skip to Main Content

Ruta a peu per Solsona

Solsona és una població moderna i medieval al mateix temps. Plena de racons d’insòlita bellesa i de vives tradicions. Un municipi que ha sabut conservar els seus antics encants i on, encara avui, hi trobem gent compromesa amb els antics oficis, aquells que durant tants anys han format part del tarannà de la comarca. Des de Casa Albets us volem donar a conèixer alguns dels punts més destacats de la ciutat, sota un curt itinerari que es pot fer tranquil·lament a peu. Una interessant proposta què fer en la vostra estada al nostre petit hotel amb encant. Què us sembla, ens acompanyeu en aquesta ruta a peu per Solsona?

 

Pou de gel

Amb origen al segle XVI, el pou de gel de Solsona va servir durant anys i anys per emmagatzemar el gel natural obtingut del riu Negre o del forat de la Bòfia, avenc natural prop del Port del Comte. De planta circular i cobert per una cúpula, comptava amb dos accessos que servien per introduir i extreure gel. Per obtenir el gel s’estancava aigua del riu mitjançant petites llacunes artificials, o s’aprofitava la de les basses dels molins. Quan hi havia un gruix important es tallaven els bloc amb serres de mànec curt. S’anava emmagatzemant al llarg de l’hivern i entre abril i primers de novembre es comercialitzava entre els veïns de la zona. Els encarregats del transport eren els traginers. Trobareu més informació, aquí.

 

Catedral

La Catedral de Solsona no sols sobresurt pel seu significat religiós, sinó també pel seu interès cultural i artístic. El seu origen el trobem en una primitiva església romànica del segle XI, de la que encara es conserven alguns testimonis com el campanar, el claustre, el celler o l’actual sala dels Sants Màrtirs (antic menjador dels canonges). L’edifici que veiem avui, però, és d’estil gòtic. Una construcció que va iniciar-se a finals del segle XIII i va acabar a les acaballes del segle XVI. Al seu interior hi trobem una capella on es venera la imatge de la mare de déu del Claustre (patrona de la ciutat), del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català. Trobareu més informació, aquí

 

Palau Llobera

El Palau Llobera és un edifici d’estil gòtic amb origen al segle XV. Va ser construït per esdevenir un hospital de pobres, tal com ho havia deixat en el seu testament Francesca de Llobera, filla de mercaders i descendent dels senyors de Falchs i dels vescomtes de Cardona. Però a principis del segle XVII l’edifici ja no s’utilitzava com a hospital i va ser cedit als dominics qui fundaren el Col·legi dels Sants Miquel i Gabriel i d’En Llobera. S’hi ensenyava filosofia i teologia i es va fer tan popular que l’any 1620 se li va donar la categoria d’universitat, afegint-s’hi estudis de dret civil i canònic i medicina. Va estar activa fins a l’any 1820. Des d’aleshores fins avui, va tornar a ser Hospital, després seminari i escola, per esdevenir, finalment la  seu del Consell Comarcal del Solsonès. 

 

A Solsona, trobem altres dos punts que recorden als Llobera. Un és el carrer Llobera, que guarda cases de mercaders fetes de pedra picada i adornades amb caps de biga i amb balconades de forja. I, d’altra banda, està el Portal de Llobera del segle XIV. Al seu damunt s’hi troba la capella de Santa Anna, patrona dels Llobera.

 

El Quarto dels Gegants

Es troba al número 37 del carrer de Sant Llorenç, en un espai que des de 1710 ha acollit la major part de la manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major, que se celebra el 8 i 9 de setembre. El Quarto conserva tota la comparseria i explica l’evolució de la festa, la qual, fa uns anys, va ser declarada patrimoni d’interès nacional. A més dels gegants, al Quarto es poden veure diverses peces d’un important valor històric, com el drac documentat des de 1692 que mai ha estat substituït, un model de fang d’un ós del 1727 o el cap de la geganta jove del 1940.

 

Casa Albets es troba a tan sols 11km de Solsona. En un entorn únic, al mig de la natura i també a tocar de paisatges tan singulars com la Vall de Lord o la Vall d’Ora. És el lloc ideal per aquells que busqueu una experiència diferent, i que voleu combinar el turisme de relax i natura amb activitats o visites culturals. Us animeu a visitar-nos i a fer aquesta ruta a peu per Solsona?

 

RESERVA LA TEVA ESTADA

 

Ruta Per Solsona
Back To Top
Abrir chat
💬 ¿Necesitas ayuda?
¿Tienes alguna duda que podamos aclarar?