El Solsonès és una comarca amb molts atractius. Cultura, art i arquitectura, natura, gastronomia i tradició esdevenen els seus emblemes. És aquí, enmig d’aquest context on el barroc conserva una important presència que avui us volem donar a conèixer, tot resseguint la Ruta del Barroc Solsonès. Abans de començar, però, heu de saber que aquesta expressió artística es va desenvolupar durant els segles XVII i XVIII, i que, caracteritzada per la seva abundància ornamental, va envair els edificis religiosos de Catalunya. Sobretot, el trobem integrat en parròquies i santuaris que generalment s’aixequen en entorns rurals.
Espai Barroc, Santuari del Miracle i Sant Jaume de Riner
Situat a Riner, l’Espai Barroc va obrir les portes el passat 2016 a la Casa Gran del complex religiós. És un punt de partida molt interessant, ja que ens presenta la història de l’art barroc, el seu context històric, les característiques d’aquest estil artístic i ens acosta al patrimoni d’aquest període que hi ha arreu de la comarca. Al Santuari del Miracle hi trobareu un dels retaules barrocs més importants. Situat a l’altar major, té una alçada de 23 metres per 12 d’ample i està fet amb fusta d’àlber i de pi. Va ser obra de Carles Morató, qui la va construir entre 1747-1758 i després fou pintada pel pintor solsoní Antoni Bordons. El conjunt és presidit per la Mare de Déu del Miracle. Molt a prop també hi trobem un altre testimoni, l’església de Sant Jaume de Riner.
Sant Pere de Matamargó
Situat al terme municipal de Pinós, entre camps dispersos d’alça l’església de Sant Pere de Matamargó, popularment coneguda com la “catedral” dels pagesos” per la magnificència del seu interior i la ubicació enmig de l’entorn rural. El temple va ser edificat a mitjans del segle XVII i actualment conserva una àmplia col·lecció d’art barroc, no només pels altars, sinó també per altres elements de mobiliari com els confessionaris, el cor de cantaires o la trona dels sermons. D’aquesta col·lecció destaca l’altar major construït per Josep Pujol. Va ser construït entre 1792 i 1803 i en destaca la seva curiosa composició, en forma piramidal, i també les figures dels apòstols, de grans dimensions.
Solsona
La Ruta del Barroc Solsonès segueix direcció a Solsona, la capital de la comarca. El monument més emblemàtic és la catedral. Un edifici que barreja diferents estils arquitectònics com el romànic, el gòtic i també el barroc. El barroc el podem apreciar a la façana principal del temple, situada a la plaça del Palau Episcopal de Solsona. Tot i que a l’interior hi predomina el gòtic, una de les capelles destaca amb força per l’important testimoni d’art barroc que guarda, el retaule de la Mercè, construït per Carles Morató. Dins del mateix complex, també es pot visitar el Museu Diocesà i Comarcal on s’hi poden observar algunes peces artístiques d’aquest període.
Sant Pere de Madrona
Sant Pere de Madrona és la següent parada d’aquesta Ruta del Barroc Solsonès. Un temple situat junt als boscos de Pinell i que ens ofereix la visita a dos temples, el vell i el nou, aquest segon d’estil barroc. El seu interior destaca per la seva amplitud i monumentalitat. Un element molt interessant són les pintures murals que ocupen totes les parets, les quals imiten recobriments de marbres i també hi trobem representats els dotze apòstols i un jeroglífic de significat desconegut.
L’església de Sant Llorenç de Morunys
L’última parada d’aquesta Ruta del Barroc Solsonès us portarà a Sant Llorenç de Morunys. El temple, tot i que va patir grans desperfectes durant la Guerra Civil, va poder conservar parcialment l’altar major i la capella de la Mare de Déu dels Colls. Va ser decorada entre el 1773 i el 1784 per Josep Pujol. L’espai és presidit pel cambril i la imatge de la Mare de Déu dels Colls. Un cop visitada la capella es pot visitar el claustre o el museu de la Vall de Lord on s’hi troben alguns elements barrocs que havien format part de la decoració interior del temple.
Amb aquests exemples d’art barroc, finalitzem la Ruta del Barroc Solsonès. Des de Casa Albets us animem a visitar la nostra comarca, a descobrir-la i a gaudir-ne des del nostre hotel amb encant. Un hotel ecològic en tots els sentits que vetlla per fomentar el turisme responsable i l’activitat econòmica del territori a través de totes les seves accions. Confort, tranquil·litat, benestar, bona cuina… tot això i molt més us espera a Casa Albets!
RESERVAR ESTADA