Les festes populars de qualsevol destí es consideren un reclam turístic per a tots aquells visitants internacionals, especialment per francesos i nord-americans, els quals són els més interessats a visitar Espanya amb motiu de les festivitats. A aquests se li ha d’afegir la resta de viatgers que tampoc perden ocasions per conèixer nous llocs, per submergir-se en la tradició i per fer noves activitats.
Sempre s’ha considerat que les festes populars formen part del patrimoni cultural immaterial i que per la seva riquesa simbòlica, cultural i tradicional es converteixen en recursos turístics de gran valor. No hi ha jornada de l’any en què no se celebri alguna cosa en un punt o un altre de la geografia espanyola com, per exemple, el dia del patró, alguna tradició popular o també les festes unides al santoral. El panorama d’aquestes festivitats ofereix una oportunitat exquisida per conèixer el caràcter i costums de cadascuna de les localitats on se celebren.
El Solsonès, pura identitat cultural
Les tradicions, llegendes i costums que han forjat la història de la comarca del Solsonès tenen molt a veure amb les seves festes populars. Són manifestacions de cultura que tenen una gran varietat de celebracions populars vinculades, no només a la mateixa religió, sinó també a elements com l’aigua, el foc, el camp, els animals i els productes de la terra.
Algunes de les celebracions més importants són:
– La Festa Major de Solsona: El 2008 va ser reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Se celebra els dies 8 i 9 de setembre en honor a la patrona de la ciutat: la Mare de Déu del Claustre. A part de la gran importància dels actes religiosos, també hi ha un seguit d’activitats tradicionals com la baixada d’autoritats, els focs d’artifici, els trabucaires, etc. La força del folklore comarcal fa que els habitants de Solsona, durant la Festa Major, surtin al carrer per veure com els gegants ballen de manera majestuosa per tots els racons del nucli antic.
– El Carnestoltes: El carnestoltes de Solsona se celebra a mitjans de febrer, tot coincidint amb el dimecres de cendra. D’igual forma que la Festa Major de Solsona, està declarat com a Festa d’Interès Turístic Nacional. Les rèpliques dels gegants, el ruc del campanar, l’arribada del Carnestoltes amb el sermó, la baixada, el mercat i tota mena de burles locals al costat de les diferents paròdies, destaquen per la seva originalitat. L’himne del Carnaval és el Bufi, el qual es balla amb populars disfresses que avui en dia han estat substituïdes per bates de diferents colors.
– La Festa de Sant Antoni: És una desfilada que té lloc durant el 20 i el 21 de gener i està encapçalada pel Pendonista: persona encarregada d’organitzar la celebració. Durant aquesta festa, es fa una missa i, quan aquesta ha finalitzat, les cavalleries desfilen per la ciutat tot lluint les seves millors gales. A continuació, es dona pas als típics Tres Tombs amb la benedicció dels animals. Així mateix, durant aquesta festivitat es realitzen curses i exhibicions de cavalls de diferents procedències.
– La Festa del Corpus de Solsona: La llarga tradició del Corpus prové d’aquesta comarca. De fet, Solsona va ser una de les ciutats pioneres en celebrar-lo, justament allà per l’any 1331. Dins d’aquesta festivitat es poden destacar les cercaviles amb els trabucaires, la processó, l’exhibició de les danses tradicionals i el ball de bastons.
Com podeu veure, al Solsonès hi ha moltes èpoques en què podeu visitar-nos. Us animeu a submergir-vos en les tradicions d’aquesta petita gran comarca?
Us hi esperem!